В последния възможен момент служебното правителство е успяло да договори слот

...
В последния възможен момент служебното правителство е успяло да договори слот
Коментари Харесай

България е договорила слот за разтоварване само на един танкер с втечнен газ от САЩ -

В последния вероятен миг служебното държавно управление е съумяло да договори слот в Турция за разтоварване единствено на един танкер с полутечен газ, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов на ексклузивен брифинг.

Срокът за това изтече през днешния ден в 18:00 часа и страната ни трябваше да отговори дали желае 7-те танкера полутечен природен газ, контрактувани от кабинета " Петков " с американската компания " Шиниър ". Служебното държавно управление изиска пролонгация, с цел да може да откри свободни позиции за разтоварване на горивото, само че в четвъртък от " Шиниър " отхвърлиха.

" Затова компанията поправя офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия ", сподели министърът.

Суровината е на цена над 300 и под 400 лева за мегаватчас. Газът от кораба ще покрие една трета от потребностите на България. Газ от Азербайджан ще задоволи още една трета от потреблението, изясни още Христов. И добави, че офертата на " Шиниър " е по-конкуретна от най-конкуретната оферта, подадена от оповестения преди десетина дни търг за полутечен газ на " Булгаргаз ". Очаква се, че цената на този танкер ще бъде с към 30 $ под пазара при производител и към 20 $ под пазара при влизането на газа в нашата мрежа. 

По думите на Христов товарът на двата танкера, контрактувани за ноември и декември, няма да бъде платен, тъй като за обезпечаването на място за разтоварване би трябвало да бъдат платени над 10 млн. евро.

" Двата контрактувани танкера за ноември и декември ще загубим, защото няма по какъв начин да ги приемем и доставим до нас. Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разноските по стоварването и други, са в двуцифрени суми за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна ", изясни Христов.

Министърът на енергетиката уточни, че служебното държавно управление ще продължи да търси средносрочни контракти за доставка на газ по тръби. Другата седмица се чака да стартират договаряния с Азербайджан за увеличение на количествата и сделка по цените. 

" Оттук нататък се фокусираме на средносрочни контракти, да имаме систематични доставки и да не се постанова в последния миг да осигуряваме някакви количества ", добави още служебният министър.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР